Urheilufysioterapia – mitä se on?

(Julkaistu alunperin Fysioksen nettisivuille: https://www.fysios.fi/palvelut/urheilufysioterapia-jyvaskyla)

Urheilufysioterapia on yksi fysioterapian erikoisaloista. Urheilufysioterapeuteilla on laaja tietämys urheilun keholle asettamista erityisvaatimuksista ja erityisesti urheilu- ja liikuntavammojen tutkimisesta, hoitamisesta ja ennaltaehkäisystä. Työhön kuuluu oleellisena osana yhteydenpito valmentajiin ja tarvittaessa lääkäriin sekä nuorten urheilijoiden kanssa myös vanhempiin. Urheilufysioterapeutti on parhaassa tapauksessa yksi oleellinen osa yksilön tai joukkueen valmennustiimiä. Oleellista on, että fysioterapeutti osaa ottaa huomioon urheilijan kokonaistilanteen ja myös kilpailukauden eri vaiheet urheilijan terveyden ja menestymisen edistämiseksi.

Urheilufysioterapeutin vastaanotolle tullakseen ei tarvitse olla huippu-urheilija. Apua on tarjolla nuorille ja aikuisille kilpa- ja harrasteurheilijoille sekä muille aktiiviliikkujille. Vastaanotolle kannattaa hakeutua aina jos kipu haittaa urheilusuoritusta tai liikkumista. Tyypillisesti urheilufysioterapeutin hoitoon hakeudutaan urheilu- tai liikuntatilanteissa sattuneiden akuuttien vammojen, rasitusvammojen tai leikkaushoitoa vaatineiden vammojen kuntouttamista ja turvallista lajiin paluuta varten. 

Tyypillisiä vaivoja ja vammoja ovat muun muassa:

  • akilles- ja patellajänteen rasitusvammat
  • eturistisidevammojen kuntoutukset
  • ”penikkatauti”
  • takareiden ja lähentäjien venähdykset ja revähdykset
  • olkapään kiputilat
  • nilkan nyrjähdysten kuntoutus
  • akuutit ja pidempiaikaiset selkäkivut

Urheilufysioterapeutti suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa tarvittavat toimenpiteet, harjoitusohjelmat ja hoidot, jotta keho kestää jatkossa entistä paremmin lajin asettamat vaatimukset. Kuntoutuksen aikana fysioterapiassa pyritään siihen, että harjoittelu säilyy kivusta tai vammasta huolimatta mahdollisimman normaalina ja urheilijasta saadaan jopa entistä parempi kuntoutuksen päätyttyä.


Jos kaipaat urheiluvammojen kuntoutukseen erikoistuneen fysioterapeutin apua niin sitä löytyy täältä ->

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s