Kouluttautumisvuosi 2020 paketissa – mitä tuli opittua?

Lievästi sanottuna hieman poikkeuksellinen vuosi alkaa kohta olla takana päin, mutta pääsin kuin pääsinkin tänäkin vuonna kouluttautumistavoitteeseeni. Sain siis käytyä vuonna 2020 kahdeksan erilaista lisäkoulutusta fysioterapiaan ja valmennukseen liittyen!

Tässä hieman koontia siitä mitä kaikkea on tänä vuonna tullut opiskeltua ja opittua.

#TOIMIPAREMMIN2020

Vuosi starttasi itse organisoimallani 1,5 päiväisellä fysioterapeuteille ja muille kuntoutusalan ammattilaisille suunnatulla #TOIMIPAREMMIN- seminaarilla Jyväskylässä. Seminaarin teemana oli ”asioita, joista ei puhuta tarpeeksi”.

Omassa esityksessäni kävin läpi asioita, joita olen reilun 10 vuotisen yrittäjäurani aikana oppinut ja joita olisin halunnut tietää jo 10 vuotta sitten. Loput ajasta sain kuunnella muiden huippuammattilaisten puheenvuoroja. Aiheita olivat muun muassa tutkimustiedon parempi hyödyntäminen kuntoutuksessa, stressin ja autonomisen hermoston toiminta ja merkitys kuntoutuksessa ja traumoissa, ravitsemuskeskustelu fysioterapiassa, ammattilaisten oma hyvinvointi ja tiimityö lääkäreiden kanssa.

Kiitos vielä Ossi, Riikka, Ben, Eveliina, Jari, Katri, Annakaisa, Mira ja Lasse erinomaisista esityksistä ja kaikille osallistujille tämän tapahtuman mahdollistamisesta. Jatkoa seuraa varmasti tulevaisuudessa!

BioForce Certified Conditioning Coach

Kaikkien muiden alkuvuodelle suunniteltujen koulutusten peruunnuttua, oli aika siirtyä etsimään verkkokoulutuksia. Onneksi yksi kokonaisuus olikin ollut jo pidempään mielessä, nimittäin Joel Jamiesonin perustama BioForce Certified Conditioning Coach– verkkokoulutus. Nimensä mukaisesti materiaali keskittyi kestävyysominaisuuksien valmentamiseen. Fokuksena oli erityisesti palloilu- ja kamppailulajien kestävyysharjoittelu. Sisältö tässä jäi hieman toivomaani suppeammaksi ja moni asia oli jo ennestään tuttua, eikä hinta-laatusuhde omalla kohdallani ollut siis ihan toivomani. Siitä huolimatta käyttöön jäi hyviä oppeja, joista valmennettavani ovat päässeet vuoden aikana jo reippaasti nauttimaan.

Postural Restoration Integration for Fitness and Movement

Postural Restoration Instituteen olen törmännyt ensimmäisen kerran vuonna 2017 ollessani New Yorkissa kolmen kuukauden mentorointijaksolla. Sen jälkeen olen tuon koulutusorganisaation ajatusmaailmaan (hieman sovelletusti) päässyt syvemmälle Pat Davidsonin koulutuksen (Rethinking the Big Patterns II) ja verkkomateriaalien kautta. Tämä kyseinen koulutus keskittyi pääasiassa rintakehän ja lantion alueiden biomekaniikkaan sekä liikkeen ja asennon hallintaan ja hahmotukseen, jotta kovatehoisempi harjoittelumme olisi tehokkaampaa ja turvallisempaa. Koulutuksen anti yhdistettynä aiempaan osaamiseeni on ollut todella paljon käytössä tänä vuonna. Sen kanssa on tullut paljon onnistumisia, mutta luonnollisesti myös epäonnistumisia, joten opinnot PRI:n parissa jatkuvat varmasti tulevina vuosina.

Sirkus + Tanssi 2.0.

Minulla käy paljon tanssijoita asiakkaana, joten tämä koulutus oli todella odotettu lisä syksylle. Atte, Henri ja Mikko olivat kasanneet erinomaisen parin päivän kokonaisuuden tanssi- ja sirkuslajien oheisharjoittelusta, kuntoutuksesta ja taitojen oppimisesta. Koulutuksen nimenä olisi yhtä hyvin voinut olla ”moderni harjoittelu, kuntoutus ja taitojen oppiminen missä tahansa lajissa”. Modernia oppia ja vanhojen myyttien murtamista tulikin näistä aiheista todella reippaasti ja ammattitaitoisesti. Suurin osa asiasta oli jo onneksi ennestään tuttua, joten kai sitä aika hyvin on ajan hermolla näissä pysynyt.

Urheilijan kuormitusfysiologia ja paranemisprosessit

Kävin edellisen Suomen Urheilufysioterapeuttien (SUFT) järjestämän koulutuksen vuonna 2011 ja toisen heti perään tänä vuonna. Kouluttautumisresurssit olen suunnannut aiempina vuosina pitkälti ulkomaille, jotta minulla olisi tarjota myös sellaista osaamista mitä muilta ei Suomesta löydy. Aina SUFT:n koulutukset ovat kuitenkin seurannassa olleet ja ensi vuonna todennäköisesti käyn koko tämän koulutustarjonnan läpi. Nyt käyty koulutus keskittyi ensimmäisenä päivänä erilaisten kudosten paranemisprosesseihin (lihas, jänne, nivelside, rusto jne.) ja toisena päivänä erilaisten fyysisten ominaisuuksien (voima, kestävyys, nopeus jne.) harjoittamiseen. Nämäkin aiheet ovat  itselle todella tuttuja, mutta hyviä pieniä lisähuomioita tämä kaksipäiväinen kuitenkin tarjosi.

Selkärangan manuaalinen tutkiminen ja hoitaminen

Vuoden suurin koulutuskokonaisuus oli kolmiosainen ja yhteensä 8 päivää kestänyt ”Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoitamisen peruskurssi”. Ensimmäiset kolme päivää käytiin läpi niskan ja kaularangan aluetta, seuraavat kaksi rintarankaa ja rintakehää, viimeiset kolme alaselkää ja SI-niveltä. Tämä oli erittäin kannattava kokonaisuus joka vahvisti hyvin oman osaamisen heikkouksia. Monta niskaa ja rintarankaa on jo saatu kivuttomaksi ja paremmin liikkuvaksi näillä tekniikoilla.

Tällainen kattaus oppia ahmittu siis vuonna 2020. Taas voin sanoa olevani selkeästi parempi fysioterapeutti ja valmentaja kuin vuosi sitten. Ja myös sen, että mitä enemmän tietää niin sitä enemmän tietää ettei tiedä. Matka jatkuu.

Tsempit kaikille kollegoille oman osaamisen kehittämiseen tulevana vuotena. Toivottavasti päästään törmäämään koulutuksissa!

– Jani


ps. En laskenut listaan ”Fysioterapeutin some, henkilöbrändäys ja markkinointi- koulutusta”, jossa olin myös itse järjestäjänä. Tuo koulutus tallennettiin kokonaisuudessaan ja kaikki kiinnostuneet kollegat voivat sen tsekata täältä: https://holvi.com/shop/optimove/product/5b49df8e9216491b57acc39b0dfc26a1/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s