PRI metodiin tutustuminen, osa 1.

PRI = Postural Restoration Institute

Ihminen on luustoltaan ja lihaksistoltaan rakennettu kauniin symmetriseksi. Kun mennään syvemmälle sisäelinten tasolle, emme olekaan enää aivan yhtä symmetrisiä. Tämä sisältämme löytyvä epäsymmetriä vaikuttaa potentiaalisesti lihaksiemme toimintaan, luidemme asentoon sekä toiminta- ja suorituskykyymme. Tähän lähtökohtaan perustaa filosofiansa täällä Yhdysvalloissa tällä hetkellä kovassa huudossa oleva Postural Restoration Institute.

9857e625ff8393941acec28d9c1efbe8--female-skeleton-human-skeleton

Isoimmat epäsymmetriat löytyvät pallean rakenteesta ja maksan sekä sydämen toispuolisesta sijainnista. Nämä tekijät saavat tyypillisesti aikaan lievän painonsiirron ja lantion kiertymisen oikealle, rintakehän kiertymisen vastakkaiseen suuntaan vasemmalle ja vasemman puolen kylkiluiden aukeamisen ulospäin sekä oikean olkapään ”alaspäin tipahtaneen” asennon. Nämä pienet epäsymmetriat ovat täysin luonnollisia, eivätkä itsessään mitenkään haitallisia. Jos ne korostuvat liikaa yhdistettynä liialliseen ja/tai vääränlaiseen kuormitukseen, ne voivat teoriassa olla riskitekijä vammoille sekä suorituskyvyn rajoittumiselle.

IMG_8938.jpg
Tyypillinen asento hieman korostetusti esitettynä.

Nivelten liikkuvuuksissa tämä ilmenee tyypillisesti rajoittuneena sisäkiertona, adduktiona ja ekstensiona vasemmassa lonkassa ja oikeassa olkapäässä sekä puolestaan rajoittuneena ulkokiertona, abduktiona ja fleksiona oikeassa lonkassa ja vasemmassa olkapäässä.

Lihaksiston tasolla vaikutukset ovat tyypillisesti seuraavat: oikealla puolella pakaralihakset eivät toimi yhtä hyvin kuin vasemmalla, vasemmalla puolella lähentäjälihakset ja ulommat vinot vatsalihakset eivät toimi yhtä hyvin kuin oikealla. Sisäelinten epäsymmetrian lisäksi tälle asennolle altistaa se, että keho priorisoi kaikissa tilanteissa hapen mahdollisimman hyvää saantia. Pallealihaksen epäsymmetrisen rakenteen takia meidän on helpompi saada ilmaa vasempaan keuhkoomme.

diaphragm-origin-insertion.jpeg
#notsymmetrical

Se, miten ja millaisissa tilanteissa näihin asioihin pitää puuttua onkin sitten se hankalampi asia, ja tämä aiheuttaa paljon näkemyseroja ammattilaisten keskuudessa. Tyyli jota nyt olen nähnyt useammassa paikassa käytettävän on yksinkertaisesti sellaisten harjoitteiden integrointi alkulämmittelyihin, joilla pyritään näitä pieniä puolieroja pitämään kurissa. Kun lähtötilannetta saadaan symmetrisemmäksi heti alussa, näyttäisi moni tyypillisempi liikkuvuus ja/tai aktivointiharjoite helpottuvan.

Täällä Drive:lla moni valmentajista on käynyt useampiakin PRI:n koulutuksia ja he tuntuvat vannovan asian nimeen. Toisaalta saman katon alta löytyy myös henkilöitä jotka eivät juurikaan asiasta perusta. Oma kokemus asiasta on vielä kokeilujen tasolla, mutta ainakin omat lonkkien ja olkapäiden liikkuvuudet saatiin merkittävästi muuttumaan nopeasti parilla yksinkertaisella harjoitteella. Jatketaanpa siis asiaan perehtymistä.

To be continued…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s