Samat lait pätevät talouden ja hyvinvoinnin hoitamisessa?

Mitä enemmän asiaa näin sunnuntain aamukahvin ääressä ajattelen, niin sitä enemmän näen yhtäläisyyksiä hyvällä talouden hoitamisella ja hyvällä terveydestään huolehtimisella.

Kuuluisa lainaus talouspuolella menee näin:

”If you took all the money in the world and divided it equally among everybody, it would soon be back in the same pockets it was before.”

Harva saa talouttaan kuntoon pitkällä aikavälillä millään maagisella kertarysäyksellä. Ennemminkin positiivisia asioita tapahtuu kun pitkällä aikavälillä tehdään paljon pieniä fiksuja valintoja säännöllisesti ja suunnitelmallisesti. Jos laitetaan rahaa säästöön vain jos sitä sattuu kuun lopussa ylimääräistä olemaan, niin harvoinpa säästötilille tuolloin täytettä karttuu.

Mutta, jos tuo raha buukataankin tililtä jo etukäteen, niin korkoa korolle periaatteen mukaisesti 300 euroa kuussa hyvin sijoitettuna on 30 vuoden päästä 1 000 000 euroa rahaa tilillä.

Asian voi terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta kääntää vaikka seuraavanlaiseksi investoinniksi: 3 tuntia viikossa fiksusti terveyteen sijoitettuna on 30 vuoden päästä (ja todellakin myös paljon nopeammin) miljoonan euron fiilis kropassa, verrattuna siihen, että vain reagoidaan itsestään huolehtimisessa arjen antamiin mahdollisuuksiin ja tehdään vain sitä mitä tykätään tai ehditään.

Raha ei mene itsestään säästöön, eikä ylimääräistä aikaa itsestään huolehtimiseen mistään maagisesti yleensä kalenteriin ilmaannu.

Suunnittelu voittaa reagoinnin. Taloudessa ja terveydessä.

Tuon alun lainauksen voinee siis muokata paikkansa pitäväksi myös terveyden suhteen:

”If you took all the health in the world and divided it equally among everybody, it would soon be back in the same bodies it was before.”

Jos omaa hyvinvointia ei osata luoda, ei siitä myöskään osata pitää kiinni, vaikka sen jostain lottovoittona saisikin. Keskitytään siis pienten asioiden hyvin tekemiseen päivästä toiseen ja käytetään aikaa suunnitteluun. Sillä ne miljoonat kertyvät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s