Ajatuksia Mulligan Conceptin niska- ja yläraaja koulutuksesta (2013)

Brian Mulligan on australialaislähtöinen fysioterapeutti, joka omien sanojensa mukaan kehitti aikoinaan hieman vahingossa uudenlaisen nivelten mobilisointitekniikan. Suurin ero perinteiseen mobilisointiin nähden on asiakkaan aktiivisen liikkeen yhdistäminen fysioterapeutin tekniikkaan. Tulokset ovat yhtään liioittelematta usein lähes maagisia ja mikä parasta, hoidot ovat oikein tehtyinä täysin kivuttomia.

Olen tutustunut Mulligan-tekniikoihin lähinnä alaraajojen osalta jo aiemmin Gray Cookin materiaalien kautta sekä Functional Movement Systems-koulutuksissa. Ne, jotka esimerkiksi nilkkojaan ovat luonani käyneet hoidattamassa tietävät niiden tehon. Tämän paripäiväisen koulutuksen teemana olivat niskan- ja yläraajan hoitotekniikat. Odotukset olivat kovat, sillä varsinkin rugbypelaajien kanssa saa juuri niillä alueilla tehdä aika paljon hommia!

Päivä 1 – niska

Ensimmäinen päivä keskityttiin kokonaan kaularangan alueen hoitamiseen. Jo ensimmäisenä niskan manuaalisen terapian kontraindikaatioiden kertauksen jälkeen läpikäyty hyvin hellävarainen kivunhoitotekniikka vakuutti minut täysin. Joululomalta asti kiukutellut vasemmanpuoleinen niskakipuni hellitti hetkessä todella paljon! Tarkempi kaularangan tutkiminen paljasti myös mahdollisen syyn ajoittaisiin migreenikohtauksiini. Eniten innoissani olinkin ensimmäisenä päivänä uusista päänsäryn hoitotekniikoista, joiden kokeilemista odotan parin asiakkaan kohdalla innolla…

mulliganfysioterapia

Päivä 2 – yläraaja

Kakkospäivä lähti liikkeelle sormenpäistä asti ja vuosi sitten murtuneeseen jäykkään pikkusormeenikin saatiin helposti uutta liikelaajuutta. Mulligan puhuu teksteissään siitä, että hän näkee työssään vähintään yhden ”ihmeen” päivässä. Tämän päivän ihmeellisin tapaus oli kun eräs useita vuosia sitten murtunut ja siitä asti huonosti liikkunut kyynärpää saatiin liikkumaan normaalisti parissa minuutissa. Tenniskyynärpääasiakkaita ei minulla hirveästi ole käynyt, mutta tulipa työkalupakkiin sellaisenkin hoitoon tarkoitettu ”ihmeparannus”. Toisen päivän tekniikoista heti huomenna pääsevät käyttöön varmasti pari kivuliaiden olkapäiden hoitokeinoa…

mulliganfysioterapiakyynärpää

Kokonaisuudessaan Mulligan-tekniikat sopivat loistavasti omaan hoitofilosofiaani. Asiakkaan aktiivinen osallistuminen omaan kuntoutukseensa on mielestäni äärimmäisen tärkeää ja Mulliganin kotiohjeiden noudattamisen pitäisi antaa hyvin nopeita tuloksia ja olla sitä myötä myös hyvin motivoivaa sekä asiakkaalle että fysioterapeutille. Taas täytyy kuitenkin yrittää muistaa, että tämäkin on vain yksi väline työkalupakissa eikä ihmeparannus jokaisen asiakkaan jokaiseen vaivaan. Ensi vuonna Mulligan-magiaan perehtymistä alaselän ja alaraajojen osalta. Suuret kiitokset kouluttajallemme Virve Havulinnalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s