Viisi vinkkiä venyttelyyn

1. Venyttelystä on nykyään paljon ristiriitaista tutkimustietoa. Viimeisimpänä villityksenä on ollut jättää pois kaikki pitkäkestoinen venyttely sen voimantuottoa heikentävän vaikutuksen takia. Voimantuoton heikentyminen venyttelyn seurauksena on kuitenkin hyvin lyhytaikaista, mutta tämä unohdetaan usein mainita! Mikäli venyttelyä seuraa aktiivinen alkulämmittely, häviää negatiivinen vaikutus kymmenessä minuutissa. Positiivinen vaikutus kuitenkin pysyy, jos venyttelyn tuomaa uutta liikelaajuutta käytetään aktiivisesti alkulämmittelyn / suorituksen aikana.

2. Yksi asia, jolla monen venyttelyharjoittelua voidaan tehostaa on ”suhteellinen venyvyys” ilmiön huomioon ottaminen. Kaikki lihakset eivät veny yhtä helposti, joten jos kahta eri jäykkyyden omaavaa lihasta venytetään samaan aikaan, venyy näistä lähinnä vain jo helpommin venyvä. Esimerkiksi takareisien venyttäminen selkää pyöristäen venyttää usein enemmän helposti venyviä alaselän lihaksia kuin vahvoja takareisiä. Venytellessä kannattaa suosia siis liikkeitä joissa haluttu lihas saadaan venymään, mutta muu vartalo pysyy paikallaan.

3. Toinen helppo tapa saada venyttelystä tehokkaampaa on keskittyä rauhalliseen hengitysten laskuun ajan laskemisen sijaan. Tämä edistää rentoutumista ja tuntemuksiin keskittymistä huomattavasti. Yksi rauhallinen sisään- ja uloshengitys kestää n. 5 sekuntia, joten venytyksen pitäminen 5-10 hengityksen ajan on hyvä lähtökohta.

4. Paras venytysvoimakkuus on yllättävän kevyt! Asteikolla 1-10 venytyksen voimakkuuden tunne tulisi olla 3-4. Tätä voimakkaampi venytys aistitaan helposti aivoissa vaarana lihakselle ja lihakseen syntyy suojajännitys joka estää venymisen.

5. Tunnollinen lihashuolto on hyvä asia, mutta erityisesti tyttöjen puolella tulee muistaa, että liian suuri liikkuvuus on yhtä huono (ellei jopa huonompi) asia kuin liian vähäinen liikkuvuus. Lisääntynyt liikelaajuus tarkoittaa aina myös isompaa liikelaajuutta joka pitää pystyä hyvin hallitsemaan. Urheilijan tulee päästä vaivatta asentoihin joita lajissa ja tukiharjoittelussa tarvitaan, mutta esimerkiksi jalkapalloilijalle ei ole hyödyllistä omata voimistelijan notkeutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s