Oppimassa maailman parhailta: Charlie Weingroff

Kuten moni tietää, innostukseni fysioterapiaan on aikoinaan lähtenyt siitä toivosta, että jonain päivänä osaisin tehdä sen mitä monen eri ammattiryhmän osaaja on jo onnistumatta yrittänyt, eli hoitaa omat jalkani kuntoon. ”Penikkataudista” on nyt tullut kärsittyä n. 12 vuotta. Pari viime vuotta ovat sujuneet huomattavasti paremmin kun on saatu yhdistettyä hieman järkevyyttä oman kehon kuuntelemiseen ja treenaamiseen, kinesioteippauksen oikeanlaista käyttöä ja Functional Movement Systemsin oppeja kehon hoitamiseen. Matkaa terveisiin jalkoihin (hyvin suhteellinen käsite) on kuitenkin vielä, joten kun pari viikkoa sitten oli mahdollisuus päästä kysymään asiaan mielipidettä mielestäni yhdeltä maailman parhaista, niin olihan tähän mahdollisuuteen pakko tarttua.

Charlie Weingroff (fysioterapian tohtori, Niken konsultti, NBA joukkueiden Philadelphia 76ers ja New Jersey Netsin entinen fysiikkavalmentaja ynnä muuta kivaa) otti minut ystävällisesti vastaan New Yorkin toimipisteessään Drive 495:llä. Tässä esille tulleita asioita ja mietteitä:

 • Löydös: keskivartalon ja lantion toiminnassa ongelmia, joka ilmenee vaikeutena ojentaa koko vartaloa kuormitetussa tilassa, kaulan ojennusvaikeutena (niskaongelmiakin on ollut viime aikoina) sekä vajaana aktiivisena lonkan ojennuksena (pakara ei toimi)

  Ei onnistu Janilta niin kuin pitäisi...
  Ei onnistu Janilta niin kuin pitäisi…
 • Toinen löydös: paikallinen pehmytkudosongelma säärien sisäsyrjällä leikkausarpien kohdalla, eli kipualueella

=>  nämä pitää molemmat saada kuntoon!

 • ”Penikkatauti eli ole lähes ikinä itse säären alueen ongelma, vaan toimintahäiriö jossain muualla, yleensä lantion ja/tai keskivartalon alueella! Sama pätee mm. polven rasitusvammoihin” – Charlie
 • Tästä alkoi hoito: ”dry needling” hoito arpien alueelle (akupunktioneuloilla tehtävä hoito, mutta ei perustu perinteisen akupunktion oppeihin), joka jo pelkästään paransi ojennustestiäni huomattavasti. Jännä juttu tuo faskia…
 • neulat jalassa
  Arpikudoksen hoitamista akupunktioneuloilla. Ei yhtä kivuliasta kuin miltä näyttää!
 • Tämän jälkeen pari itsellekin tuttua terapeuttista harjoitetta keskivartalon alueelle, joiden jälkeen toiminta oli jo lähes hyväksyttävällä tasolla. Mielenkiintoista oli huomata, että kaulan ojennusongelma hävisi välittömästi siihen mitenkään erityisesti keskittymättä…
 • Tärkeä periaate (terapeuttiseen) harjoitteluun: harjoitteen pitää olla haastava, mutta mahdollinen (”on the edge of ability”) ja mielellään itse itseään korjaava ja rajoittava (”self limiting exercise”). Sama periaate löytyi muuten paluulennolla lukemastani Daniel Coylen Little Book of Talent- kirjasta liittyen minkä tahansa uuden taidon oppimiseen. Siinä käytettiin nimitystä ”sweet spot”, harjoittelu ei saa olla liian helppoa (”comfort zone”) eikä liian haastavaa (”survival zone”) jos haluaa kehittyä optimaalisesti…
 • Hoitosuunnitelma jatkossa: lisää neuloja ja lihaskalvokäsittelyä (nämä pystyn onneksi itse tekemään) sekä progressiivinen haasteen lisäys läpikäytyihin harjoitteisiin (näitä tulossa videomuodossa syksyn aikana).

Kaiken kaikkiaan erittäin hyvin investoitu (iso) summa rahaa. Oli ala tai laji mikä tahansa, on aina hienoa nähdä miten parhaat hommansa hoitavat. Oli myös kiva todeta, että itse taitaa olla ihan oikeassa suunnassa penikkapotilaiden hoitosuunnitelmien kanssa. Siihen vielä lisäksi pari uutta hyvää kikkaa niin tässähän saattaa saada muiden jalkojen lisäksi myös omat jalat vielä lähemmäksi terveen statusta.

Jani ja Charlie
Kiitos Charlie!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s