Ajatuksia ACL-vammojen kuntoutuksesta

Viime syksynä tapahtui jotain kummallista. Sain fysioterapiaan hyvin pienen ajan sisällä useita polven eturistisidevammasta (ACL) ja sen korjausleikkauksesta toipuvia urheilijoita. Nyt eletään hetkiä, jolloin osa on jo päässyt takaisin täysipainoiseen treenaamiseen ja pelaamiseen ja osa on hyvin lähellä sitä.

Kaikki tapaukset ovat naispuolisia. Suurimmalla osalla on havaittavissa selkeää polven ojennussuuntaista yliliikkuvuutta, suurimmalla osalla kyseessä ei ole ensimmäinen polvivamma ja suurin osa vammoista syntyi ilman kontaktitilannetta.

Tässä pari ajatusta, joita nämä kuntoutusprosessit ovat herättäneet.

  • Jos olet vastuussa naispuolisten urheilijoiden valmentamisesta, on (polvi)vammojen ennaltaehkäisyyn keskittynyt osuus yksi tärkemmistä asioista mitä voit päivittäiseen treenaamiseen sisällyttää. Kaikki näkemäni tutkimukset aiheesta ovat olleet tähän kannustavia! Valmiitakin ohjeita tähän löytyy ja luonnollisesti toiset niistä ovat parempia kuin toiset. Fiksut fysiikkavalmentajat ja urheilufysioterapeutit pystyvät tekemään näistäkin asioista mielekkäitä ja jatkuvasti urheilijoita haastavia. Kaavamainen protokolla on parempi kuin ei mitään, mutta ne käyvät nopeasti tylsiksi, jolloin tekemiseen keskittyminen herpaantuu ja hyöty jää pienemmäksi.
  • Varsinkin naispuolisilla henkilöillä on usein olemassa anatomisia tekijöitä, jotka lisäävät eturistisidevamman riskiä. Näille anatomisille tekijöille emme itsessään voi mitään, mutta jos pystymme tavalla tai toisella kartoittamaan tällaiset tapaukset tehokkaasti esimerkiksi joukkueista, pystymme antamaan erityistä painotusta ja ohjeistusta heidän tukiharjoitteluunsa.
  • Aiempi vamma on riskitekijä uudelle vammalle ja uusiutuvat ACL-vammat tapahtuvat pääasiassa ensimmäisen vuoden aikana kilpailutilanteisiin palaamisesta. Kuntoutusprosessin maltilla loppuun saakka vieminen yhdessä osaavan kuntoutuksen ammattilaisen kanssa on tärkeää, sillä kuten elämässä yleensäkin, hätiköimällä lopputulos ei yleensä ole paras mahdollinen. Räikeimmässä tapauksessa ortopedi on 4 kuukautta leikkauksen jälkeen antanut luvan palata takaisin täysipainotteiseen treenaamiseen, sillä eturistiside on täysin tukevan tuntuinen. Se, että polvi on ortopedisin testein ”normaali”, ei tarkoita että toiminta- ja suorituskyky olisivat lähelläkään vaadittavaa tasoa.
  • Kuntoutumisaika on kaikilla yksilöllinen. Ajallisesti suositukset kilpailemiseen paluusta pyörivät noin 9 kuukauden paikkeilla leikkauksesta. Aikaa ei kuitenkaan voida käyttää mittarina sille, milloin urheilija on valmis palaamaan kentille. Sekä subjektiiviset että suorituskyvylliset tekijät määräävät paljon enemmän. Tiedossa on myös nykyään, että ennen kilpailusuorituksiin siirtymistä alla kannattaa olla useampi viikko täysipainoista harjoittelua jos loukkaantumisriski halutaan minimoida.
  • Kuntoutuksesta pelikentille paluun tulisi olla katkeamaton jatkumo. Valitettavasti Suomessa fysioterapian ja lajiharjoittelun välillä on kuitenkin usein kuilu, jonka täyttämiseen tarvittaisiin ammattitaitoisia fysiikkavalmentajia. Siihen toivottavasti lisäksi löytyy vielä lajivalmentaja, joka on valmis kuuntelemaan sekä pelaajaa, fysioterapeuttia ja fysiikkavalmentajaa.Näyttökuva 2016-06-10 kello 8.48.24
  •  Päätös siitä, milloin paluu kilpailuun tapahtuu ei ole koskaan helppo. Asiaa hankaloittavat urheilijolla monesti mm. kilpailulliset aikataulut, painostus joukkuekavereilta, valmentajalta ja vanhemmilta. Parhaatkaan fysioterapeutit, lääkärit tai valmentajat eivät voi olla täysin varmoja siitä milloin tämä hetki on. Lopulta päätöksen tekee pelaaja, sillä informaatiolla mitä hänellä on käytettävissään. Joskus päätös voi olla, ettei kilpakentille enää tapahdu paluuta. Ja sekin on ihan ok.

#urheilijakeskiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s