Tarvitsenko tukipohjalliset?

Vastauksena otsikon kysymykseen on aina lukijoita ihastuttava: se riippuu!

Oman näkemykseni ja kokemukseni mukaan tukipohjallisia määrätään liikaa, mutta se ei tarkoita että ne olisivat turhia. Tässä pari erilaista asiakastapausta joissa tukipohjallisista on keskusteltu.

Case 1.

Tavoitteellisesti koripalloa pelaava nuori, joka on tärkeässä asemassa joukkueessaan ja jolla kausi on puolessa välissä. Molempien säärien sisäsyrjille on alkanut ilmaantua kipua treenien aikana. Kipu on voimakkuudeltaan hieman häiritsevää, mutta ei estä pelaamista. Ei syytä epäillä rasitusmurtumaa.

Laajempi kehon toiminnan tutkiminen paljastaa puutteita keskivartalon ja jalkojen linjausten hallinnassa. Lepoasennossa jalkaterien asento oli normaali, mutta kuormittavammissa harjoitteissa näkyi selkeää ylipronaatiota. Oikea linjaus pystyttiin hallitsemaan oikean tasoisilla harjoitteilla.

Näistä harjoitteista tulee fysioterapiajakson kulmakivi, jotta keskivartalon ja jalkojen linjausten hallinta kehittyy ja tätä kautta virheellinen kuormitus säärien alueella todennäköisesti myös vähenee. Tukipohjallisia voidaan suositella väliaikaiseen käyttöön, jotta jalkojen rasitusta saadaan myös akuutisti muutettua ja paranemiselle ja kivuttomuudelle annettua näin nopeampi startti.

Tässä tapauksessa tukipohjallisia käytettiin loppukauden ajan (pari kuukautta) samaan aikaan jalkojen hallintaa kehittäen. Pohjallisista tuli lopulta tarpeettomat koska vaadittava tuki rasituksen kestämiseen löytyi treenaamisen jäljiltä omasta kehosta.

skeletoneffects.jpg
Korjaamalla keskivartalon ja lantion alueen hallintaa, korjaantuu myös moni nilkan ja jalkaterän ongelma.

Case 2.

Arkiliikuntaa harrastava nainen, jolla on käytössä tukipohjalliset aiemmasta fysioterapeutin suosituksesta. Ei mitään varsinaisia kipuja tällä hetkellä, mutta pohjalliset ovat vanhat ja mietinnässä uusien hankinnan tarpeellisuus.

Jalkojen asentoa seisten arvioitaessa näkyy selkeä ns. ”lättäjalka”. Jalkaterän asentoa manuaalisesti ohjaamalla asiakas pystyy kuitenkin löytämään lihakset joilla asento korjaantuu. Kyseessä on siis ”toiminnallinen lättäjalka” eikä ”anatominen lättäjalka”. Jalkaterän asentovirhettä voidaan siis korjata harjoittelulla.

Jalkaterä on ollut niin pitkään ulkoisen tuen avustama, että liikkeelle lähdetään hyvin yksinkertaisista harjoitteista, kuten isovarpaan eriytetystä liikuttamisesta. Havaitaan myös, että pakaroita hieman herättelemällä tapahtuu ketjureaktio jalkaterässä asti ja koko jalan linjaus paranee kuorman alla. Fysioterapian kulmakivi on siis jalkaterän ja pakaroiden alueen uinuvien lihasten herättely. Vanhoista tukipohjallisista suositellaan luovuttavaksi vähitellen, eikä uusien hankinnalle nähdä mitään syytä.

Linkin takana muutamia hyviä jalkateräharjoitteita Andreo Spinan ohjeistamana: https://youtu.be/2OOJ9AQ1AEg

Tukipohjalliset ovat oikeassa tapauksessa käytettynä tehokas apuväline. Huomattavan usein ne eivät kuitenkaan ole pitkäaikaiseen käyttöön tarpeelliset, jos puututaan tehokkaasti muihin tekijöihin! Omaa tukipohjallisten tarvetta kannattaa kysyä sellaiselta henkilöltä, joka ei pelkästään tukipohjallisia työkseen myy…

Jos oma tukipohjallisten tarve mietityttää, varaa aika fysioterapiaan tästä »

Lue myös: Mitä opin paljasjalkaharjoittelusta Saksan jalkapallomaajoukkueen fysiikkavalmentajalta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s